4. OH, PA TE FINANCE in ena izmed največjih napak, ki jo podjetniki velikokrat naredijo | Tatjana Brumat

Daj no, povej mi čisto po pravici.

Kakšna je tvoja prva misel, če ti omenim finance? Kakšen je tvoj občutek, te kje stisne?

Kaj pa če k temu dodam še dokumentacija, papirji, računovodstvo? Zdaj pa je že čisto preveč, a ne?

Ne, kar mirno, saj te ne bom kaj preveč matrala s tem, no, čisto malo pa le…

A spadaš med tiste, ki vsak papir ki pride in je gor napisano tvoje podjetje, odneseš direkt do računovodje, brez da bi natančno pogledal kaj na njem piše?

Če si pokimal-a, ti moram povedati, da žal spadaš med večino mladih podjetnikov.

JA, prav si prebral-a, med večino. Pa to ne bi smelo biti tako!

Saj veš a ne, da sem do še pred par let imela svoj računovodski servis. In da sem se tam srečala s premnogimi podjetniki, ki so to počeli. In sem se res namatrala, da sem jih naučila drugače. No, nekateri so imeli najprej kakšno neprijetno izkušnjo, pol so me začeli poslušat. Pa za to negativno izkušnjo nisem bila kriva jaz, pač pa sami, ker čisto preprosto niso dobro pogledali kaj na dokumentu piše. In se je zgodilo, da dobavitelj ni upošteval dogovorjenega popusta. Enkrat je stranka »spregledala« uradno pismo in tudi tokrat ni bilo luštno.

No, tako za začetek, ti polagam na srce, da res poglej dokumente ki jih dobiš v roke, preden jih daš naprej. Ker podjetje je tvoje in ne od računovodkinje! 😊

Zdaj pa k zaresni temi. O eni izmed najpogostejših napak, ki jih podjetniki delajo.

O prenosu denarja med podjetjem in gospodinjstvom (fizično osebo).

Še posebej pereče je to pri samostojnih podjetnikih, ker je prenos denarja tudi zakonsko dovoljen.

Ja, te kar vidim, kako me čudno gledaš in si misliš, kaj pa ta naklada…

V bistvu govorim oz. pišem 😊 samo to, kar sem opažala in še opažam pri malih samostojnih podjetnikih, še posebej pri začetnikih. In ta miselnost zna biti tudi usodna.

Mah, ti bom kar na konkretnem in resničnem primeru povedala kaj mislim.

Recimo mu Miha. No, tole ime je izmišljeno, kot tudi dejavnost. Bom pa primer res približala resničnemu.

Torej Miha. Je serviser gospodinjskih aparatov. Pa je lih sveže poročen, pa luštnega otročička ma. Saj veš a ne, ati bi naredil čisto vse za tega malega fantička. 😊

No, Miha je serviser. Pa ima kar veliko strank in veliko posla. Toliko posla, da si je že poiskal pomoč. Pomagata mu dva res pridna fanta, ki veliko vesta o servisiranju. No, pri papirjih včasih malo zaškriplje, ker do sedaj je to delala žena, zdaj pač nima več veliko časa, ker ima malega fantička.

Do tukaj vse lepo in prav. Posel bi lahko rekli, da cveti.

Tudi z neplačniki nima kaj veliko problemov. No, čisto malo. Ampak, kaj češ, to spada k poslu. Da se vedno najde kdo, ki ne pravočasno plača.

Mihov dan (oz. mlade družinice) zgleda nekako takole.

Že zjutraj Miha pregleda mejle, kjer pišejo stranke, če jih lahko obišče, pa popravi njihov stroj. Vmes dobi še nekaj telefonskih klicev in pester dan je pred njimi. Na poti k strankam se Miha ustavi še v trgovini z rezervnimi deli in jih nakupi. Plača z gotovino, ki jo ima pri sebi.

Potem gre k stranki, popravi stroj in stranka plača. Zopet z gotovino. In ta denar da Miha v žep. Saj je njegov a ne?

In tako obišče vse stranke, pa njegova pridna zaposlenca isto. Le da predata po končanem delu denar lastniku podjetja.

No, na poti domov se Miha ustavi še v trgovini, ker je žena pozabila kupiti kašico za malčka. In Miha seveda plača z gotovino, saj jo ima v žepu vse polno, a ne?

Doma ga že čaka ženička, ker sta se zmenila, da bo imela popoldan zase. (in tako je čisto prav 😊). In gre po nakupih. Plača pa s kartico podjetja. Saj vendar je to zakonsko dovoljeno, ker je mož samostojni podjetnik. Ona je prokurist in ima poslovno kartico na njeno ime.

No, tako gre zgodba dalje. Pa pride konec  meseca, ko bi moral Miha plačati DDV. Hmmm, na bančnem računu ni dovolj denarja.

Tako iz meseca v mesec. Miha je prepričan, da mu ne gre ravno pretirano dobro, saj se vsak konec meseca bori s tem, ali mu bo uspelo plačati ddv in ostale račune ali bo zamujal s plačilom. In večkrat se zgodi tudi to, da zamuja s plačili.

Miha je res trdno prepričan o tem, da bo imel izgubo, ali pa bo bil približno na pozitivni nuli. Računovodkinja ga je sicer večkrat opozorila, da temu ni tako. Ampak on je konstantno brez denarja in zamuja s plačili.

Ko pride čas za davčni obračun pa – STREZNITEV. Miha ima res dobiček. In kar je najhujše, zaradi dobička se mu bo povečala osnova za prispevke.

No, ne bom te na tem mestu matrala s tem. Z dobičkom pa osnovo za prispevke mislim.

Rada bi ti samo poudarila to, da ni res, da je čisto vseeno, kako z denarjem ravnaš. Je že res, da je zakonsko dovoljen prosti pretok denarja med s.p. in fizično osebo. NI pa VSEENO, čigav je ta denar. TO, pa moraš ti vedeti. Ker si ti odgovoren za to. Ker je podjetje tvoje.

P.s.

Če veliko posluješ z gotovino, ena tako, čisto praktična.

Imej eno posebno denarnico, kjer boš imel denar od podjetja. Redno ga polagaj na račun podjetja. Za tvoje lastne potrebe, pa si enkrat mesečno nakaži »plačo«.

Ja vem, malo težko razumljivo. Bolj natančno je bila ta tema izpostavljena na 4-urni delavnici – zagotovi si dostop do posnetkov in se nauči upravljanja z denarjem v svojem podjetju!

Klikni gumb na spodnjem okvirčku – posnetki bodo za vedno tvoji in gledal-a jih boš lahko kadakoli, kolikorat boš potreboval-a!

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/11/delavnica-4-stebri-1.jpg

Posnetki delavnice
4 stebri sr(e)čnega podjetja

Zagotovite si dostop do posnetkov 4-urne kreativne in izkustvene delavnice za vse, ki začenjate s svojim poslom ali pa bi v obstoječem podjetju želeli boljše poslovne rezultate!
https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200-1.png

Povežimo se:

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200.png

Povežimo se:

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV