1. Moji podjetniški začetki in napake | Tatjana Brumat

Pravijo, da je vsak začetek težak. Da je najtežje narediti tisti prvi korak.

Ko sem sama stopila na začetek podjetniške poti, sem čisto preprosto stopila. Nisem kaj dosti razmišljala, enostavno sem šla. Nisem razmišljala kaj dosti o tem, kam se sploh podajam. Enostavno sem začela.

No, potem pa se je začelo…

Ko sem spoznala, da nisem edina s to storitvijo. No, to sem že vedela, ampak, da je pa taka konkurenca…, hmm, tega pa nisem vedela. Ker nisem prej nič pogledala. In ker smo se vsi med sabo imeli za konkurenco, ne pa za sodelavce v istem poklicu. No, vsaj na začetku moje podjetniške poti, sem to tako razumela. Na vsakem seminarju o podjetništvu ali o trženju se je govorilo o konkurenci. Torej, če stranka ne bo prišla k meni, ga bo konkurenca speljala…

Na začetku sem malo opazovala, kako dela konkurenca in še sama delala tako. Gledala sem, kakšne cene ima konkurenca in še sama ponudila take, no skoraj take. Sem jih še malo znižala, ker sem bila pač nova, a ne. Morda pa bodo zaradi nižje cene prišle stranke k meni. Pa se ni ravno najbolje izšlo. Ja, saj so prihajale stranke, ampak bolj počasi, pa take, ki mi niso bile najbolj všeč.

In tako, namesto, da bi bila polna energije, ker sem imela svoje podjetje, sem energije imela vedno manj. Pa tudi denarja ni bilo kaj dosti.

Potem pa sem začela malo po svoje razmišljati. Sklenila sem, da ne bom več sprejemala takih strank, pri katerih sem že na razgovoru čutila nek odpor. Je bilo enostavno to naredit? Reči potencialni stranki ne? Niti najmanj. Pa tudi mi ni uspelo vsakokrat to narediti. Ampak počasi so se okrog mene nabirale stranke, s katerimi sem res rada delala.

Sistem dela sem oblikovala tako, da je bil pisan na kožo meni in mojemu podjetju.

Kaj pa cene? Ja, pri tem pa sem imela še vedno težavo. Ker sem zelo težko povedala ceno. In ker sem še vedno cene postavljala tako, da sem pogledala, kakšno ceno imajo drugi in ker sem bila pač nova… sem dala še malo nižjo.

In ob tem sem bila vedno bolj jezna. Jezna nase in na cel svet. Svojim strankam sem res dala maksimum od maksimuma, dobila nazaj pa nisem niti pol tega, kar sem dala. In postajala sem vedno bolj zafrustrirana.

Potem pa sem se odločila, da temu naredim konec. Da nočem več biti brez energija in veselja do dela.

Pa sem poleg obstoječega podjetja odprla še eno novo. Tako, ki se ne bo ukvarjalo z istimi storitvami kot staro. Novo podjetje, z novo energijo. Ja, to bo to.

In vsa zagnana sem začela na novo. Ker je lepo začeti. Ker pa si nisem bila na jasnem, kako naj bi svojo idejo točno zapeljala, sem si najela mentorja za to. Vedela sem približno, kaj bi delala, točno pa nisem znala opredeliti. In tako smo naredili super program. Pa tudi s primerno ceno. Ker sem bila tako trdno prepričana (no, vsaj zdelo se mi je) v to ceno, mi je tudi ni bilo težko povedati.

Kljub vsemu pa, se program ni prodajal…

Začetek je najtežja stvar, ampak ohranite srce, vse se bo uredilo.
Vincent van Gogh

Ja, ohranite srce, pa se bo vse uredilo…

Sem vam že kdaj rekla, da mislite s srcem? Mislim, da. Pa vam bom še večkrat. Tale moj primer dokazuje ravno to, da je potrebno misliti s srcem. Tisti moj program NI bil narejen s srcem. Narejen je bil predvsem z možgani. Še vedno trdim, da je program odličen. Vendar, ni bil moja srčna želja.

Torej, pravilo št. 1: Mislite in delajte s srcem – tudi in predvsem v podjetništvu.

No, potem pa sem le naredila projekt, ki je bil narejen iz srca. Ko pa je bil narejen, je pokukal na plano zopet tisti škratec, ki mi je govoril, da ne smem postaviti tako visoke cene, kdo bo pa potem to kupil?

Ja, pa smo tam. Program je lahko še tako dober, če se ne proda, nič ne pomaga. Tukaj pa mi je zelo pomagal spletni seminar Kako postati denar. Pa ne mislite, da je šlo čez noč. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem dojela. Da sem ponotranjila to, da je tudi denar energija. In da vse na tem ljubem svetu stremi k ravnovesju, tudi energija denarja…

In katera pravila lahko izluščimo iz mojih napak?

  1. Mislite in delajte s srcem – tudi in predvsem v podjetništvu
  2. Imejte jasno vizijo, jasne želje.
  3. Ne ozirajte se na to, kaj delajo drugi.
  4. Delajte IZ sebe.
  5. Učite se od drugih, naredite po svoje. Če boste delali s srcem, ne morete zgrešiti.
  6. Organizirajte sebe in svoje podjetje tako, da bo pisano na kožo vam in vašemu podjetju.

Draga moja srčna podjetnica, srčni podjetnik.

Si ravnokar zajadral-a na podjetniško pot?

Na svoje si šel-a, ker si si želel-a svobode, mirnosti, ker čisto preprosto zares ljubiš to kar delaš.

Vendarle pa…

👉 se ti zdi, da si ves čas v nekem kaosu

👉 ne veš kje naj se lotiš dela, ker je vsega čisto preveč (ti bi takooo rad-a delal-a samo svoje delo)

👉 nikoli ne veš koliko denarja sploh imaš

Si za to, da skupaj narediva trdne temelje za tvoje podjetje?

Natančno to delamo v spletni akademiji.

Odklikaj tja, poglej kaj vse pridobiš in se vidiva tam.

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2020/09/VIP-KLUB-Za-dvig-imunskega-sistema-tvojega-podjetja-640x335.png

Spletna akademija
Recept za Uspeh

Spremeni svoje želje v RESNIČNOST.
https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200-1.png

Povežimo se:

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200.png

Povežimo se:

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV