3. Pojej živo žabo – ne hvala! | Tatjana Brumat

Pojej živo žabo, besedna zveza, ki se uporablja, ko prelagamo in odlašamo opravila, ki so nam zoprna.

Že kar nekaj let nazaj sem bila na prodajni delavnici. Predavatelj nam je vedno znova ponavljal to. Pojej živo žabo. Že sama besedna zveza me je prevzemala z grozo in seveda gnusom. Žabe imam sicer zelo rada, vendar le, ko skačejo in jih občudujem v njihovih vragolijah ali pa, ko ob večerih poslušam njihove serenade. Nikakor pa ne na krožniku, še manj pa žive!

No, saj predavatelj ni mislil tega dobesedno, vendar že besedna zveza mi je grozna. Še vedno…

Če zjutraj najprej opravimo najbolj grozno delo, ki nas v dnevu čaka – torej pojemo živo žabo – postanejo potem ostala opravila lažja. Ja, s tem se popolnoma strinjam. Ampak, kaj pa če si uredimo tako, da nam zoprnih zadev sploh ni potrebno opraviti? Utopija? NE 😊

Jaz raje žabe gledam in poslušam, kot da bi jih navsezgodaj zjutraj pojedla. Kaj sem torej naredila z meni najbolj groznim opravilom? Te zanima? Beri dalje. 😊

Meni najbolj grozno opravilo v podjetništvu je bilo prodaja. In sem trdno prepričana, da še marsikomu, čeravno tega ne priznajo. Meni je bilo. Res me je bilo groza vsega, kar je bilo povezano s prodajo. Če pa hočeš kot podjetnik preživeti, je prodaja tvojih izdelkov in/ali storitev edini možni način. In če sem hotela, da moje podjetje raste, sem morala tudi prodajati. Je že res, da sem imela večino strank stalnih, vendar sem si vseeno želela rasti. Torej, vsako leto kakšna nova stranka. S tem, da sem se skrivala v pisarni in z nikomer govorila, ne, to vsekakor ni bil pravi način za pridobivanje novih strank.

Včasih je bilo potrebno koga poklicati, kakšen mejl napisati ali pa – še večja groza – se komu predstaviti. Ja, na kakšnem dogodku pristopiti k človeku ter se mu predstaviti.

Hodila sem na razno-razne delavnice, seminarje, mentorstva,… vendar prodaje nisem vzljubila, čeprav sem na marsikatero delavnico šla ravno zaradi tega, ker so obljubljali, da bodo potem, ko bom usvojila veščine, ki jih učijo, stranke kar same letele k meni. Ne, ni bilo tako.

Stranke so še vedno počasi in poredko prihajale. Velika večina s priporočilom že obstoječe stranke. Ja, priporočila so najboljši vir dobrih strank. To velja povsod.

In potem, konec leta 2016, moja največja norost (za marsikoga, ampak ne zame 😊), sem se odločila, da zaprem prejšnji posel in se prepustim radostim začenjanja novega posla. Gotovo se sprašujete, kako le, če me je groza prodajanja…no, ni me več.

Z načinom pojej živo žabo ni šlo. Sem sicer velikokrat naredila tako, da če sem tisti dan morala poklicati potencialno stranko, to naredila točno ob uri, ki sem si jo določila. In res, najraje čim prej, da je bilo mimo. Ampak kaj, ko učinka največkrat ni bilo ta pravega.

Einstein pravi, blaznost je vedno znova in znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.

Tako sem tudi sama začela razmišljati, da tak način pri meni ne deluje. Pa sem zadevo vzela v svoje, popolnoma neprofesionalne (glede prodaje) roke. Pogledala sem na zadevo iz drugega zornega kota. Iz svoje notranjosti. Začela sem se spraševati, kaj je tisto, kar mi preprečuje, da bi mi prodaja stekla.

No, na tem mestu vas ne bom matrala z vsem, kar sem ugotovila. Ne se bat. Poudariti želim le to, da je včasih potrebno na »problem« pogledati iz drugega zornega kota.

Vsakdo med nami ima kakšno opravilo, ki mu ne gre najbolje od rok.

In za prav vsako opravilo obstajata dve plati veščin, ki so za to potrebne. Zunanja in notranja igra. Zunanja so veščine, ki se jih lahko naučimo, čisto vsi. Notranja igra pa so naši lastni zaviralci, ki nam to preprečujejo. Ker nas prepričujejo, da mi pa tega ne zmoremo.

Meni se je zdelo vsekakor veliko bolje, predvsem pa bolj trajno in učinkovito, da se malo posvetim svojim lastnim zaviralcem, ki so mi prodajo spremenili v živo grozo.

Tudi o tem, kako se lotiti žabe, ne da bi jo bilo potrebno pojesti, smo govorili na delavnici 4 stebri sr(e)čnega podjetja. Če si še niste zagotovili dostopa do videoposnetkov celotne delavnice, kliknite gumb na spodnjem okvirčku, poglejte več o vsebini in se vidiva na mojem portalu z uporabniškimi vsebinami!

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/11/delavnica-4-stebri-1.jpg

Posnetki delavnice
4 stebri sr(e)čnega podjetja

Zagotovite si dostop do posnetkov 4-urne kreativne in izkustvene delavnice za vse, ki začenjate s svojim poslom ali pa bi v obstoječem podjetju želeli boljše poslovne rezultate!
https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200-1.png

Povežimo se:

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200.png

Povežimo se:

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV