Tri največkrat spregledane stvari, skozi katere se kaže naš odnos do denarja. | Tatjana Brumat

3. julija, 20200
Untitled design (13)
Tri največkrat spregledane stvari, skozi katere se kaže naš odnos do denarja.

Res veliko se govori o obilju, o denarju. Kako ga “priklicati” v naše življenje.

Ne bom govorila o tem, kako naj si ga prikličemo, ali o naših nezavednih vzorcih, pač bom nanizala tri praktične primere (ki sem jih opazila pri mojih strankah in tudi pri meni), ki nas resnično ovirajo do pritoka našega denarja.

Smo podjetniki in finance SO pomembne. So eden izmed najpomembnejših stebrov našega podjetništva.

Toko kot je pomembno za hišo, da ima trdno postavljene vse temelje, tako je pomembno za naše podjetje, da ima trdno postavljene vse temelje.

Tri največkrat spregledane naše navade, dejanja,…ki sabotirajo pritok denarja. In ki tudi kažejo na naš odnos do denarja

  • Pravočasno plačane obveznosti
  • Postavitev prave cene
  • Pripravljenost investiranja
1. Pravočasno plačane obveznosti

Spadaš med tiste, ki račun takoj ko ga dobijo odprejo in pregledajo, dajo v plačilo in pospravijo v fascikel?

Super. Čestitke.  👏👏👏To točko lahko mirno preskočiš.

Ne, ne(še)? No, potem pa ti res toplo priporočam, da to👇👇👇  prebereš.

Poglejva najprej kaj narediš s položnico oziroma računom, ko ga dobiš.

❓Te je že groza tega, da nabiralnik sploh odpreš, ker veš, da je tisti čas v mesecu, ko dobiš položnice?

❓Dobivaš račune na mejl in spraviš ta mejl v prav posebno mapo in se delaš, kot da tega ni?

❓Morda plačaš račun šele, ko dobiš opomin?

❓Račun sicer pobereš iz nabiralnika, vendar ga vedno kar nekam založiš. Ko želiš račune odnesti v računovodstvo, jih iščeš prav povsod. Od avta, nočne omarice, dnevne sobe, kuhinje. Ja, nekoč se je znašel v škatli, kjer sicer spravljaš pasjo hrano…

Če kimaš, nisi edini(a).

Ne, sama ne spadam v to skupino. Pa ti ne bom na tem mestu nič pridigala. Čeprav moram priznati, da se mi malček prebuja računovodkinja v meni.

Prepričana pa sem, da si želiš drugače ravnati. Trudiš se drugače ravnati.

Želiš imeti vse te stvari okoli financ pošlihtane. Večkrat si se tega tudi lotil-a, pol pa kar malo pozabil-a na to svojo obljubo, da boš redno plačeval-a položnice, da boš točno vedel-a kje so vsi papirji za računovodjo,…

Če imaš nek izziv, bo ostal tam, tudi če zamižiš. Isto je s položnico. Tudi če jo založiš, spraviš v nek skrivni predal in pozabiš nanjo, tvoja obveznost ostaja čisto enaka.

Vse je energija. Tudi denar in tudi položnica.

Če boš z odporom sprejemal-a položnice, tvoje finančne obveznosti, boš naredil-a kot nekakšno blokado tudi za prihod denarja.

Tega pa si nikakor ne želiš, a ne?

✔Ko dobiš račun, položnico v tvoj poštni predal, ga raje takoj odpri. Ne čakaj, da se tam nabere en velik kup pošte. Sproti jo preglej.

✔Vsak račun posebej odpri, poravnaj, preglej.

✔Daj ga pravočasno v plačilo in pospravi v za to pripravljeno mapo, fascikel.

Če te ob tem preplavljajo neprijetni občutki, si raje dopusti te občutke spoznat. Vprašaj se od kje so, kaj ti želijo sporočiti.

Vem, da to ni ravno lahko, se spopadati s tem, zato pa me lahko mirno pocukaš za rokav in bova se skupaj podali na to pot.

Morda pa so ti neprijetni občutki zato, ker trenutno nimaš dovolj denarja za poravnavo teh obveznosti. Ti je neprijetno, ker si v bistvu želiš imeti vse pravočasno poplačano. Situacija pa je trenutno taka kot je.

Do tvojega dobavitelja (tisti, ki ti je račun poslal), bo vsekakor bolj fer, če ga pokličeš, razložiš situacijo in se z njim pogovoriš ter poizkusita poiskat najboljšo rešitev za vaju oba. V veliki večini primerov se na tak način (s pogovorom) da zadevo razrešit. Seveda, tvoja obveznost ostane. Da ne bo pomote.

Tvoj dobavitelj je tudi država, kateri moraš plačati prispevke. Ne boš verjel-a, tudi z njimi se da pogovoriti in za kakšen dan odložiti plačilo. Seveda, obresti ti bodo obračunali. So pa samo obresti veliko nižje kot to, da te dajo v izvršbo.

2. Postavitev prave cene

Tudi postavitev prave cene za tvoje produkte je še kako povezana s tvojim odnosom do denarja.

Poleg tega, da jasno moraš dobro poznati lastno ceno tvojega produkta, ter vrednost, ki jo ima za tvojega potencialnega kupca, je zelo odvisna od velikosti tvoje denarne škatlice, v kateri trenutno prebivaš.

Kaj s tem točno mislim, ti bom razložila kar na dveh mojih primerih.

Še veš, da sem imela včasih računovodski servis, a ne?

Prve cene za moje storitve sem postavila na način, kot ga velika večina postavlja. Vsaj na začetku podjetniške poti. Malo sem pogledala naokrog kakšne cene imajo in ker sem bila frišna, sem postavila malo nižje. In to je bila vsa umetnost. Ali pa neumnost, kakor vzameš.

Dala sem res veliko, potrudila za vsako stranko maksimalno. Se še naprej redno izobraževala, cene pa imela kar nekaj let enake.

Počasi sem postajala utrujena od vsega skupaj. Delala sem res ogromno, dobička pa bolj malo ali pa skoraj nič.

Nezavedno sem postajala jezna na svoje stranke, češ, koliko jim jaz dam, res maksimalno se potrudim, a oni pa mi plačajo tako malo. Ja, čisto nezavedno je bilo to.

Postajala sem nejevoljna, brez energije, brez idej.

Po »naključju« sem se srečala z Zakonom privlačnosti in ostalimi univerzalni zakoni, ter spoznala, da je vse energija. Ja, tudi denar.

Ugotovila sem, da sem v bistvu nejevoljna in brez energije zaradi tega, ker sem imela tako zelo nizke cene. Mojim strankam sem dala res ogromno, nazaj pa sem dobila tisto, kar sem jim pač zaračunala. Premalo, ker sem jim premalo zaračunala.

Če povem malo na drugačen način, sama sem dala veliko energije, dobila pa sem jo veliko manj. To se je počasi začelo kazati v obliki pomanjkanja energije.

Začela sem postavljati drugačne cene, začela sem slediti tem trem točkam:

  • Lastna cena produkta
  • Vrednost za stranko (5-10 krat višja kot investicija)
  • Velikost moje denarne škatlice

Čisto preprosto, mojim strankam sem povišala cene. In veš kaj ti povem, da so to moje stranke sprejele kot samo po sebi umevno. Nekatere so mi rekle, da je bil res že čas, da sem dvignila cene, saj jih nikoli še nisem. 😊

Ko pa sem začenjala nov posel, sem na začetku za moj prvi program postavila previsoko ceno.

Prvi dve točki (lastna cena, vrednost za stranko) sem upoštevala, prezrla pa sem tretjo točko.

Velikost moje denarne škatlice. Čisto preprosto, nisem bila dorasla tisti ceni, ki sem (sicer skupaj s takratno mentorico)jo postavila.

Rezultat?

V dveh letih nisem prodala niti enega programa. No, če sem čisto iskrena, to ni bil edini razlog, da nisem prodala, močen razlog je bil tudi to, da tistega programa nekako nisem čutila.

Razgovorov za ta program sem imela kar nekaj. Vse je potekalo zelo dobro, dokler ni bilo potrebno povedati investicije. Takrat pa se mi je naredila dobesedno kepa v grlu. Začela sem kar nekaj mencat in z velikim strahom povedala ceno.

Seveda, da nisem nič prodala. Kdo pa bi kupil strah, ki sem ga izražala, ko sem povedala ceno?

Čisto preprosto. K nam lahko priteče toliko denarja, kolikor smo ga v tistem trenutku sposobni sprejeti. Nič več.

Povečati to našo denarno škatlico ali finančno vibracijo ni ravno enostavno. Se pa da.

Ko začneš spreminjati tvojo miselnost do denarja, se začne povečevati tudi tvoja denarna škatlica. Vedno bolj je velika in močna in vedno več denarja lahko sprejme.

Da pa se ne bomo slučajno kaj slabo razumeli.

Dotok denarja ne pride kar sam od sebe, če povečaš kapaciteto svoje denarne škatlice. Še vedno je potrebno ogromno narediti na vidnosti in seveda na prodaji. 😊

3. Pripravljenost investiranja

Za začetek nekaj misli povzetih po knjigi Magnetizem denarja. Pred leti mi je prišla v roke in sem si iz nje naredila nekaj povzetkov.

Nekoč so se starši s svojim otrokom podali na izlet v gore. Pili so hladno vodo gorske reke. Otroku je bila všeč njena svežina, zato e z njo napolnil steklenico in jo odnesel domov. Vsak dan je izpil le požirek, da bi lahko dar se da dolgo užival v njej. Nato pa je po nekaj tednih razočarano ugotovil, da je voda, ki je ostala v steklenici, izgubila svojo svežino. Podobno se tudi denar pokvari, če ga poskušamo ustekleničiti, če ga začnemo kopičiti.

Denar preprosto predstavlja pretok energije. Škoda nastane šele, ko denar postane vir našega poželenja in ga začnemo kopičiti. S kopičenjem oviramo pretok energije.

Da bi v naše življenje privabili enakomeren pretok denarja, ga moramo sprejemati ne le kot predmet poželenja, ampak kot izraz naše lastne energije.

Kako v naše življenje privabit denar je v veliki meri odvisno od našega razumevanja, kako denar ustrezno uporabljati

 

Mislim, da zgornje besede, povzete po knjigi Magnetizem denarja zelo lepo opišejo pomembnost investiranja. Še toliko bolj je to pomembno za podjetnike, tudi, ko gre za investiranje v znanje, v učenje nečesa novega, izboljšavo ali nadgradnjo obstoječega.

Gre za tvojo investicijo časa in denarja, ki si ga pripravljen-a vložiti v tvoj lastni razvoj.

Hitreje kot se boš razvijal-a, hitreje bo tvoje podjetje raslo.

Nikakor nisem pristaš tega, da prekomerno investiraš. Da investiraš preko trenutnih tvojih zmožnosti. Tako finančnih kot zmožnosti tega, da novo pridobljeno znanje daš dejansko v parih mesecih tudi v prakso. Slednje je še veliko bolj pomembno kot finančna zmožnost.

Vse je energija, tudi naša pripravljenost v investicije. Če sami nismo pripravljeni investirati v naš razvoj, čisto preprosto nismo pripravljeni na naš razvoj.

Iz svojih lastnih izkušenj lahko mirno povem. Ko sem bila resnično pripravljena in odločena, da se udeležim izobraževanja, je denar vedno nekako prišel. Največkrat se mi zgodi, da pride nova stranka za individualni program.

Ko sem prvič investirala v eno malo bolj »zasoljeno« izobraževanje, se mi je zgodilo nekaj res zanimivega. Takrat sem imela še računovodski servis in dotok denarja je bil bolj ali manj predvidljiv.

Ko sem se odločala za tisto izobraževanje, sem imela zgolj za akontacijo. Kljub vsemu sem se na izobraževanje vpisala in vplačala akontacijo. Razliko pa bi morala vplačati v roku enega meseca. Kar nekako sem zaupala, da denar bo prišel, čeprav nisem vedela od kje.

Imela  sem odprto eno terjatev, ki se je vlekla že kar nekaj let. S podjetnikom, ki mi je bil dolžan tisti denar  sploh nismo več sodelovali. Niti klicala ga nisem več, ker sem tisti denar v mislih skoraj odpisala. In hec, v tistem tednu me podjetnik pokliče in pove, da mi bo do konca meseca poplačal svoj dolg.

Za konec par točk, za katere se lahko vedno oprimeš:

  • Vse je energija. Tudi mi, tudi položnice in tudi denar
  • 95% naših misli prihaja iz naše podzavesti, le 5% je naših zavestnih misli. Vendar: dobra novica! Z zavestnimi mislimi lahko upravljaš tok naše podzavesti!
  • Vse kar si si mislila o denarju do sedaj (in z njim povezanimi stvarmi, dogodki), se sedaj odraža na tvojem TR-ju. Kar si sedaj misliš o tem, kreira tvojo prihodnost!
  • Misli in čustva lahko sama izbiraš!
https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2021/04/ABC-urejenih-financ-za-samostojne-podjetnike.png

Prijava na 66 dnevni izziv
ABC urejenih financ za samostojne podjetnike in podjetnice

Za podjetnike in podjetnice,
ki želijo povečati pritok denarja v svojem podjetju in življenju
brez stresa in sivih las.


Vesela bom komentarja!

Tvoj E-naslov ne bo objavljen.

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200-1.png

Povežimo se:

https://tatjanabrumat.si/wp-content/uploads/2018/09/tatjana-brumat-logo-200.png

Povežimo se:

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV

TatjanaBrumat.si   |   Vse pravice pridržane   |   Izdelava spletne strani: TadejBevc.TV